Vaak gestelde vragen:

Wat is OpenVRT?

 

OpenVRT is een community voor digitaal creatief talent uit Vlaanderen tussen de 18 en de 34 jaar. We zijn er voor studenten, grafisch ontwerpers, content creators, videomakers, creative developers, copywriters, meme fanatics, vloggers, bloggers, journalisten, internetkunstenaars… OpenVRT is een plek waar jonge makers zichzelf en programma-ideeën ontwikkelen. OpenVRT organiseert vier keer per jaar een evenement om jou als creatieveling te inspireren en helpt je je netwerk binnen de media uit te breiden. Onze events zijn altijd gratis.

 

Waarom moet ik een profiel aanmaken in de database?

 

Onze database geeft onze community een gezicht. Als jong talent kan het een springplank zijn naar nieuwe kansen en opdrachten. Het geeft ons als OpenVRT, maar ook externe bedrijven, de kans om te gaan zoeken in ons creatief talent. Vul dus correct je skills en gegevens in, want wie weet contacteert iemand je voor een opdracht. Besteed ook aandacht aan het werk dat je toevoegt. Zorg dat het up to date is en een goede representatie van wat je kunt. Heb je aan een opdracht gewerkt met anderen in de database? Tag ze! Zo weet iedereen wat jullie samen kunnen verwezenlijken.

 

Wat is Studio OpenVRT?

 

Studio OpenVRT bouwt de brug tussen de VRT merken en de creatieve community.

Met Studio OpenVRT verlegt OpenVRT de focus van inspirerende netwerkplek naar professionele experimenteerstek. Binnen Studio OpenVRT krijg je de kans om te co-creëren met één van de merken van de VRT. Zo kunnen VRT merken die op zoek zijn naar nieuwe formats en producten naast intern talent, ook inpluggen op een breder creatief netwerk. Zowel de community als VRT treden daarbij ietwat uit hun comfortzone. Meer give & take, dus. Of give & make, om precies te zijn.

Wordt je idee geselecteerd? Dan ga je aan de slag! We zorgen voor een heel duidelijke opdracht, een budget en een coach om je te begeleiden. Zo ontwikkelden enkele communityleden formats voor Drie Minuten Zendtijd op Iedereen Beroemd, een videoclip voor Thuis en videoclips voor de Lage Landenlijst van Radio 1.

 

Hoe zit het met mijn auteursrechten als ik met OpenVRT samenwerk?

 

We vinden het belangrijk dat je in volledige vrijheid je concept kan ontwikkelen. Daarom blijven de rechten op het concept ook bij diegene die het concept heeft ontwikkeld. Je geeft VRT wel ‘first right of refusal’. Dit betekent dat VRT als eerste de mogelijkheid krijgt om het concept samen verder te realiseren en hierover een overeenkomst met jou af te sluiten. Als VRT beslist om het concept toch niet verder te realiseren, dan heb je de vrijheid om het concept bv. zelf te realiseren of dit aan een ander (media)bedrijf aan te bieden.  

 

Kan ik ook gewoon een eigen idee insturen, los van een opdracht?

 

Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en nieuwe formats, zolang ze digitaal zijn. Bij OpenVRT willen we focussen op online formats en niet zozeer het nieuwste televisie - of radioprogramma ontdekken. Zit je dus te broeden op een online video format, webdocumentaire, instagram stories, Facebook Live? Laat het ons weten en contacteer ons op info@openvrt.be

 

Ik heb niet meteen een idee, maar wil wel betrokken zijn. Hoe kan dat?

 

Met Studio Dondert brengen we om de twee maanden een selectie van de community samen rond een thema of een vraag die vanuit de VRT-merken komt. Met die vraag gaan we gedurende een avond aan de slag. We delen onze brainstorm methodiek met jou en doen zo de beste ideeën in je naar boven komen. Het beste idee wordt geselecteerd door het merk en wij helpen je om het te realiseren met coaching en een budget. Oh, en er is ook pizza! Geïnteresseerd? Stuur een mail met je gegevens, voorbeelden van je werk en je interesses naar info@openvrt.be en wie weet nodigen we je de volgende keer uit.

 

Waar komt mijn werk terecht?

 

Het minste wat we voor je kunnen doen is je werk verspreiden via onze online kanalen. Als je werk aansluit bij een vraag of een nood van een merk worden daar afspraken gemaakt over de verspreiding.

 

Waarom ligt de focus op online formats?

 

Online vereist een andere manier van maken. Dat vinden wij bij OpenVRT belangrijk omdat het jongere publiek voornamelijk actief is en niet tot nauwelijks meer televisie kijkt. Dat is iets wat je samen met je ouders in de zetel doet, toch? Met OpenVRT willen we een publiek van jonge makers betrekken bij de VRT. We bekijken wel per format of productie of er een mogelijkheid is om deze op televisie of radio een plaats te geven.


Zit je met een vraag die hier niet beantwoord werd? Neem contact met ons op.